Thu. Apr 18th, 2024

Milujeme slovenskú kuchyňu, preto by sme sa s vami radi podelili o naše obľúbené slovenské jedlá. Bude na zozname aj vaše obľúbené?

Slovenská kuchyňa

Slovenská kuchyňa je dosť podobná českej, poľskej, rakúskej a maďarskej kuchyni. Hlavnými zložkami sú často mäso a syr, ďalej strukoviny, huby, zemiaky a kapusta. Slovenské jedlá sa najčastejšie pripravujú na masti, nie na masle. Pokiaľ ide o korenie, paprika a cesnak nikdy nechýbajú. 

Treba povedať, že slovenská kuchyňa sa v jednotlivých regiónoch líši. Na juhu krajiny budú jedlá pravdepodobne podobné maďarskej kuchyni, zatiaľ čo pri hraniciach s Moravou sa budú líšiť. 

Halušky

Národným jedlom a číslom jedna na našom zozname sú, samozrejme, halušky. Halušky sa vyrábajú zo zemiakového cesta a vždy musia byť doplnené bryndzou, slaninou a kyslou kapustou. Milujeme ich a mohli by sme ich jesť znova a znova! Recept na halušky sa navyše dá prispôsobiť aj vegánom.

Kapustnica

Druhé miesto v našich srdciach obsadilo ďalšie tradičné slovenské jedlo – kapustnica. Je to tradičná polievka z kyslej kapusty, smotany, klobásy, sušených húb a mäsa. Najčastejšie sa podáva na Vianoce, ale môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas roka, pretože je vynikajúci.

Recept na túto pochúťku si nenecháme pre seba.

Potrebujete: 250 g údeného mäsa, 150 g pikantnej klobásy, 10 g sušených húb, štipku soli, zeleninu do polievky podľa chuti, 250 g kyslej kapusty, 100 g slaniny, 1 cibuľu, 1 lyžicu hladkej múky a majoránku.

Ako ho pripraviť:

Mäso a huby vložte do mierne osolenej vody a priveďte do varu. Krátko pred dovarením pridajte nakrájanú zeleninu do polievky. Varte ich spolu, kým nezmäknú. Kapustu nakrájajte nadrobno a uvarte v hrnci s trochou vody. Keď je kapusta mäkká, vývar sceďte a zahustite zmesou zo slaniny, cibule, klobásy a hladkej múky. Chvíľu povarte a pridajte vývar. Polievku podľa potreby dochuťte majoránkou. 

Ovčí syr

Miestny ovčí syr je delikatesou. Medzi naše obľúbené patrí čerstvá bryndza, valašský oštiepok alebo údená parenica či korbáčik. Je ťažké vybrať ten najchutnejší. Ak sa neviete rozhodnúť, choďte na trh a objednajte si od každého kúsok – nebudete ľutovať!

Pirohy

Musíme spomenúť pirohy! Tieto chutné taštičky zo zemiakového cesta, s bryndzou a s vyprážanou slaninou patria tiež k našim obľúbeným. Navyše sa dajú pripraviť aj na sladko.

Buchty a koláče

Na záver si musíme osladiť život dobrým dezertom. Čo tak pravé slovenské koláče alebo plnené buchty? Nevadí nám maková štrúdľa a maminské buchty s fondánom. Ochutnali ste ich niekedy? Nájdete ich v kaviarňach alebo na svadbách a podobných oslavách.

Leave a Reply

Your email address will not be published.