24. - 27. Máj 2018, Bratislavský hrad

Tesco Food Waste Zóna

Piatok 25.5.2018

17:00 – 18:30 – Jaroslav Ertl – Varenie zo zvyškov a neštandardnej zeleniny Tesco Perfectly Imperfect.
Ako zužitkovať čo najviac? Zaujímavé recepty a tipy na hospodárnu domácnosť a varenie priamo v Tesco Food Waste zóne!

Sobota 26.5.2018

11:30 – 12:45 – Lucia Grigová – Ako hospodáriť s jedlom „do poslednej omrvinky?“
Už sa vám niekedy stalo:
…že ste nakúpili alebo navarili priveľa a potom si lámali hlavu nad tým, ako všetko toto jedlo spotrebovať skôr, než sa pokazí?
…že vaše deti nedojedli a vy ste občas zvyšky jedla na ich tanieroch vyhodili?
…že ste po návrate z dovolenky zistili, že niektoré potraviny v chladničke sú pokazené?
…že ste riešili, čo so zvyškami jedla po rodinných oslavách, sviatkoch či grilovačkách?
Dá sa vôbec predchádzať takýmto situáciám? Je možné v domácnosti hospodáriť (takmer) bezo zvyšku a s jedlom narábať tak, aby nekončilo v koši?

 

13:00 – 14:30 – Jaroslav Ertl – Varenie zo zvyškov a neštandardnej zeleniny Tesco Perfectly Imperfect.
Ako zužitkovať čo najviac? Zaujmavé recepty a tipy na hospodárnu domácnosť a varenie priamo v Tesco Food Waste zóne!

 

15:00 – 16:15 – Marko Urdzík – Riaditeľ Potravinovej banky Slovenska
Činnosť a iniciatíva Potravinovej banky Slovenska. Vznik potravinovej banky a jej aktívity s ostatnými neziskovými organizáciami.

 

16:30 – 17:30 – Free Food – Živá diskusia na tému plytvania jedlom so zástupcami spoločnosti Tesco.
Ako vplýva iniciatíva ľudí na obchodné reťace? Ako Tesco bojuje proti plytvaniu potravinami?

 

17:45 – 19:00 – Jaroslav Ertl – Ako nám mixér pomáha v domácnosti neplytvať.
Recepty a trik pri používaní mixéra. Súťaž o najlepšie smoothie (výherca výhra mixér)

Nedeľa 27.5.2018

11:30 – 13:00 – Jaroslav Ertl – Varenie zo zvyškov a neštandardnej zeleniny Tesco Perfectly Imperfect.
Ako zužitkovať čo najviac? Zaujmavé recepty a tipy na hospodárnu domácnosť a varenie priamo v Tesco Food Waste zóne!

 

14:00 – 15:30 – Free Food – Naozaj sa ma týka plytvanie potravín?
Občianske združenie Free Food sa venuje problematike plytvania potravinami na Slovensku. Počas svojej krátkej existencie iniciovalo iniciovať zmenu Zákona o darovaní potravín, ktorá prispela k zmierneniu plytvania potravinami. Problém plytvania približuje verejnosti prostredníctvom diskusií, premietania dokumentov, či varením zo zachránených potravín. V novembri 2017 Free Food otvorilo prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke.

  • Ako správne nakupovať a skladovať potraviny, rozdiely medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti
  • Aké sú štatistiky plytvania potravinami vo svete a na Slovensku
  • Premietanie filmu Expired

Dokument mapuje problematiku potravinového odpadu. Samotný režisér konzumuje jedlo, ktoré ostatní vyhadzujú.

Film Po záruke je epickým dobrodružstvom, na ktoré sa vydávajú Kieran, Alexander, Even a Frikk. Budú bicyklovať z Nordkappu na severe do Lindesnesu na juhu Nórska. Cieľom je naučiť sa viac o tom, prečo každé tretie jedlo produkované na celej planéte končí na smetisku. Štyria priatelia budú žiť iba na jedle, ktoré ostatní považujú za odpad… Počas výletu stretávajú ďalších ľudí, ktorí riešia otázku potravinového odpadu, každý iný spôsobom. (zdroj: teraz.sk)

Zóna ďalej obsahuje

Variacu plochu, kde sa pripravujú recepty ako cuketové špagety a karfiolové halušky. Smoothie station, kde sa pripravujú smoothie, omáčky, krémové polievky a iné. Kútik organizácie FREE Food, ktorá úspešne bojuje a informuje o plytvaní potravín.